U ovom dijelu ćemo Vam nastojati pružiti ideje za izlete, članke koji će vam pomoći razumjevanje osnova planinarstva, kao i razne savjete i trikove. Naime, odlazak u planinu nije poput odlaska do trgovine ili šetnje u praku. Planinar se za izlet mora pripremiti, on mora voditi računa o mnogim stvarima kako bi njegov odlazak u prirodu bio zadovoljstvo, a ne problem.

Imajte na umu i da sadržaj ovih stranica ne mopže zamijeniti pohađanje prave planinarske škole.

Foto: Mladen KukaFoto: Mladen Kuka - Foto: Mladen Kuka

Planinarstvo obuhvaća sve čovjekove djelatnosti izravno i neizravno vezane uz vlastonožno kretanje u planinskim predjelima. Planinarstvo nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim.

PD Karlovac - foto Mladen KukaPD Karlovac - foto Mladen Kuka - PD Karlovac - foto Mladen Kuka

Unatoč prekrasnoj prirodi i romantičnoj idili koja vas bez sumnje očekuje na planinama, planinarenje nipošto nemojte poistovjetiti sa šetnjom u obližnjem parku. Stoga se ni na najnižu planinu, ni na najblaži uspon ne upuštajte bez prethodne fizičke pripremljenosti.

Ako se aktivno ne bavite nekim od oblika organizirane sportske rekreacije, najuputnije je da otprilike mjesec dana prije odlaska u planine, svakodnevnim brzim hodanjem ili trčanjem postignete neophodnu fizičku kondiciju. Ako imate problema sa zdravljem, prije negoli se uputite u planine obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

PD Karlovac - foto Mladen KukaPD Karlovac - foto Mladen Kuka - PD Karlovac - foto Mladen Kuka