Svjetsko prvenstvo će biti održano od 22. do 28. lipnja 2015. godine u Zagrebu i Karlovcu. U ime Hrvatskog orijentacijskog saveza organizator Svjetskog prvenstva je Orijentacijski klub "Vihor" iz Zagreba, a partneri u Karlovcu bit će Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" i Planinarsko društvo "Karlovac".

WTOC

Precizna orijentacija je jedna od četiri grane orijentacijskog sporta. Unutar te grane razlikujemo dvije discipline: PreO (Precision Orienteering) – gdje imamo dvije kategorije (open i paraolimpijsku) i TempO (open kategorija samo). Precizna orijentacija je sport koji obuhvaća tumačenje zemljovida i terena. Natjecatelji posjećuju kontrolne točke označene na terenu zadanim redoslijedom. Kontrolna točka obilježena je skupom zastavica, ali samo jedna zastavica nalazi se točno kako je opisano sredinom kružnice na karti i opisom kontrole, a ostale zastavice postavljene su negdje u blizini i nastoje "namamiti" natjecatelja na krivi odgovor.

Inicijator održavanja Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji u Karlovcu bio je poznati sportski djelatnik Mladen Kuka:

„Organizatori iz Zagreba poslali su upit Gradu Karlovcu za sudjelovanje u organizaciji, a gradonačelnik Damir Jelić poslao je dopis meni. Pošto poznam ljude iz Zagreba, koji rade na organizaciji prvenstva, stupili smo u kontakt i odradili nekoliko sastanaka. Grad Karlovac bit će pokrovitelj natjecanja u Karlovcu, a CEIK "Braća Seljan" i Planinarsko društvo "Karlovac" odradit će logistiku. Na prvenstvu će nastupiti natjecatelji iz tridesetak država. Organizatori iz Zagreba rekli su mi da Karlovac ima izvanredne mogućnosti za preciznu orijentaciju, jer su tereni idealni. Moram reći da Karlovac ima i tradiciju u orijentaciji, jer se poznata karlovačka planinarka Marina Šojat dugo bavila orijentacijskim trčanjem i bila je u tome vrlo uspješna“ -  istaknuo je Mladen Kuka.

Karlovčanka Marina Šojat iz Hrvatskog planinarskog društva "Martinščak" bavila se orijentacijskim trčanjem od 1988. godine, a bila je u Zagrebu članica Orijentacijske sekcije Hrvatskog planinarskog društva "Kapela". Šojat je bila i članica orijentacijske reprezentacije Hrvatske, te reprezentacije Hrvatske vojske. Nastupila je na Svjetskim vojnim igrama u Poljskoj, Finskoj i Rusiji.

Ove godine Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji održano je u gradu Lavarone u Italiji, a naslov svjetskog prvaka osvojila je reprezentacija Hrvatske. Druga je bila Švedska, a treća Ukrajina.