Hodanjem do zdravlja

Hodanjem do zdravlja - Hodanjem do zdravlja

“Važna je volja – hodanjem do zdravlja” nova je, ali i stara akcija koju pokreću planinari PD Karlovac i ekspedicionisti CEIK „Braća Seljan“, zajedno sa nedavno utemeljenom udrugom “Novi život”, koja okuplja oboljele od karcinoma, leukemije i malignih bolesti

Naime, „Hodanjem do zdravlja“ dugogodišnja je akcija koju je osmislio Mladen Kuka, a koja je desetljećima okupljala Karlovčane željne zdravijeg načina života. To se nastavilo kroz „Karlovačke pučke šetnje“, koje su postale zaštitni znak aktivnosti CEIK-a. Sada se sve to nastavlja kroz pješačenje od Zagreba do Karlovca, kako bi na taj način javnosti predstavili ovu novu Udrugu. Udruga “Novi život” osnovana je u srpnju i okuplja više od 20 članova, kazao je njezin predsjednik Ivan Mandić, koji je naglasio da je jedan od ciljeva prikupiti sredstva za one članove kojima je to potrebno, radi troškova liječenja koji počesto nisu maleni.

Kako je najavio predsjednik CEIK-a Mladen Kuka, preko Planinarskog saveza grada Karlovca, pozvat će i sve ostale planinarske udruge da se u što većem broju uključe u pješačenje. Ono je planirano za vikend sredinom rujna i zamišljena je u dvije etape. Kreće se u subotu od Arena centra starom cestom do Jastrebarskog, a u nedjelju se iz Jastrebarskog nastavlja prema Karlovcu. No, sve će ovisiti o vremenskim prilikama.

Jedan od razloga okupljanja u Udruzi “Novi život” je i pružanje pomoći oboljelima u alternativnom liječenju, istaknuo je dopredsjednik Udruge Danko Fajt. Za oboljele od karcinoma važno je da promijene način života, prije svega način prehrane, a to svojim primjerom potvrđuje i sam Mandić. Na tom tragu žele urediti svoj eko vrt na području Netretića, kako bi imali ekološki uzgojenu hranu koja je važna u liječenju ovih teških bolesti. Mandić također poziva zainteresirane da se uključe u Udrugu “Novi život” na način da se jave na broj mobitela 097 621 9573.

Uz moždani i srčani udar, prema statistikama maligna su oboljenja najveći ubojica na području Karlovačke županije. 

Foto: Karlovački tjednik