Članovi Planinarskog društva Karlovac nastavili su  seriju kvalitetnih visokogorskih uspona u inozemstvu. Cilj jučerašnjeg uspona bio je Krn 2244 m visoki vrh u Slovenskim Julijskim Alpama koji je uspješno i realiziran. "Laka konjica" PD Karlovca koju je predvodio Mladen Kuka brojala je 23 planinara i svih dvadeset troje se je  unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu i povremenoj susnježici uspelo na vrh Krna. “Posebno sam ponosan na činjenicu da su svi učesnici uspona bili polaznici prošle i pretprošle planinarske škole koje sam vodio u PD Karlovac a što je dokaz jednog sistematičnog i kvalitetnog rada u ovom društvu i znak da u Karlovcu stasa jedna sjajna generacija karlovačkih planinara. Uspon smo posvetili i izveli u čast povratka hrvatskih generala  i Dana sjećanja na Vukovar i na taj način se kao planinari uključili u proslave ovih velikih i slavnih  događaja za Hrvatsku.” – rekao je vođa puta I uspona Mladen Kuka, predsjednik PSGK.

Vrh KrnaVrh Krna

Uspon na KrnUspon na Krn

Planinarsko društvo Karlovac nastavlja i ove nedjelje sa serijom ovogodišnjih kvalitetnih inozemnih uspona. Nakon čak dvije održane planinarske škole, uspona na Olimp, Prisojnik, Triglav  - u nedjelju 18. 11. 2012. članovi PD Karlovac organiziraju izlet na Krn 2244 m visoki vrh u Julijskim Alpama. Organizator i vođa puta je predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka. Zbog ograničenog broja mjesta u autobusu prijave se do popune primaju na mobitel 091 768 9027 (Darko Protulipac).

PD KarlovacPD Karlovac

Proteklog vikenda 20 članova Planinarskog društva Karlovac izvršilo je uspone na vrhove Rešpeternica 747 m i Zečak 797 m koji se nalaze u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Na taj način nastavlja se tradicija ovog društva da se nastoje posjetiti vrhovi odnosno destinacije koje planinari i ostali ljubitelji prirode rjeđe posjećuju.

Ova 20-ak kilometara dugačka planinarska tura koju je organizirao i vodio predsjednik PSGK-a Mladen Kuka  u stvari je uvertira u pohod članova PD Karlovac na Krn u Sloveniji, koji je planiran za iduću nedjelju 18. 11. 2012. Vođa puta je Mladen Kuka a prijave za popunu preostalih mjesta u autobusu mogu se izvršiti na mob. br. 091 768 9027 Darko Protulipac.

RešpeternicaRešpeternica

Deveteročlana delegacija Planinarskog društva Karlovac pod vodstvom Mladena Kuke jučer je boravila u Brinju u uzvratnom posjetu Planinarskom društvu Škamnica sa kojim je nedavno potpisana Povelja o suradnji i pobratimljenju. U delegaciji je bio i Darko Grba vodički instruktor HPS-a i pročelnik Stanice vodiča Karlovac, a glavni razlog posjetu karlovačke delegacije bila je proslava treće obljetnice rada ovog ličkog društva.

Predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka poklonio je predsjedniku  Brinjskih planinara Gojku Crnkoviću knjigu “Dnevnik” Dragojle Jarnjević, poznate karlovačke ilirkinje, ali i prve hrvatske žene alpinistice u povijesti hrvatskog planinarstva koja je 1843. godine izvela prvi alpinistički uspon u povijesti hrvatskog alpinizma u stijeni Okića.

U ugodnoj planinarskoj atmosferi predstavnici dvaju pobratimljenih društava dogovarali su buduće zajedničke akcije društava i novogodišnje druženje na jednom od planinskih vrhova u okolici Brinja. Prva zajednička akcija bit će sredinom prosinca - zimski uspon na Ličku kapu na Ličkoj Plješivici.

Susret u BrinjuSusret u Brinju

Sudionici proslaveSudionici proslave

Završnim izletom na Bijele stijene okončana je već druga ovogodišnja planinarska škola u organizaciji Planinarskog društva Karlovac i Planinarskog saveza grada Karlovca. Po prekrasnom vremenu tridesetak polaznika Škole izvršili su uspon na vrh Bijelih stijena (1335 m), a potom je voditelj škole i instruktor HPS-a Mladen Kuka izvršio provjeru dosad stečenih znanja iz alpinizma, speleologije, opasnosti u planinama, prve pomoći, korištenja opreme i drugih tema koje su obrađivane na školi.

Dvadesetorici uspješnih polaznika bit će u petak na Vili Anzić uručene i diplome Hrvatskog planinarskog saveza, a onim najboljima i posebni pokloni. “Iako sam do sada vodio preko trideset planinarskih, speleoloških ili ekspedicionističkih škola smatram da je ovo jedna od najboljih što se tiče samih polaznika, njihove ozbiljnosti i izdržljivosti” – rekao je Mladen Kuka. Planinarska škola je inače i uvjet za sudjelovanje na Ekspedicionističkoj školi CEIK-a koja počinje koncem godine, a za koju također vlada veliki interes kod karlovačkih ljubitelja prirode i dobrog druženja.

Uspon na Bijele StijeneUspon na Bijele Stijene

Na vrhu - 7. planinarska škola PD KarlovacNa vrhu - 7. planinarska škola PD Karlovac