Planinarske škole PD Karlovac su besplatne. Dok velika većina drugih društava škole naplaćuje (pri tome mislimo ne na troškove škole, već kotizaciju) PD Karlovac to ne čini. Smatramo da to nije put kojim treba ići u recesijskim vremenima. I želimo što više mladih privući planinarstvu.

Škole obično traju šest tjedana i sastoje se od dvije bitne komponente – teoretskih predavanja i praktikuma. Jednom tjedno održavaju se teoretska predavanja na vili Anzić na Borlinu.

Teme tih predavanja obuhvaćaju povijest planinarstva u Karlovcu i Hrvatskoj, planinarsku opremu, prehranu i higijenu, prvu pomoć i spašavanje u planinama, osnove speleologije i alpinizma, zatim kartografiju, markaciju i kretanje u planinama, meteorologiju i ekologiju, bivakiranje i izradu čvorova, kao i osnove ekspedicionizma.

Praktične vježbe održavaju se u okolici Karlovca, na već poznatim i prikladnim mjestima poput: Seljanova šetnica - Vila Anzić, Kanjon Slapnica - Zidane pećine (Žumberak), špilja Vrlovka, Okić, Japetić, Vinica, Klek i Bijele stijene.

Planinarsku školu vode ovlašteni instruktori koji brinu o sigurnosti polaznika i o kvaliteti znanja koja se prenose. Rezultat škole je ulazak uspješnih polaznika u planinarsku organizaciju, što se verificira diplomom škole (standard HPS) te izdavanjem članske iskaznice s markicom za predmetnu godinu.

Članstvom u PD Karlovac, te time i u Hrvatskom Planinarskom Savezu (HPS) pojedinac postaje dijelom velike planinarske obitelji koja po nekim procjenama obuhvaća i do 100.000 zaljubljenika u prirodu. Tada član ima pravo na sve beneficije utvrđene Statutom Saveza (primjerice poput popusta na korištenje SVIH planinarskih objekata na području RH), a nerijetko se otvaraju mogućnosti pri nabavci opreme kod uglednih dobavljača.

No, iznad svega, planinarskom školom kao svojevrsnom inicijacijom, polaznicima se otvara svijet prijateljstva, zdravoga života, te mikrosvemir osjećaja poput požrtvovnosti, solidarnosti, zajedništva. To je neprocjenjivo. Podsjećamo, besplatno.

Planinarska škola PD Karlovac

Planinarska škola PD Karlovac - Planinarska škola PD Karlovac